Söndagstipset - tömkörning

Denna veckans söndagstips är något som ni antagligen har stött på en del förut och kanske rent av jobbar med regelbundet själva, nämligen tömkörning.
 
Jag tycker att det är så fruktansvärt viktigt att inte bara jobba med hästen från ryggen utan även från marken. Man får en helt annan bild av sin häst när du själv kan se hur det ser ut när den jobbar ordentligt och det är väldigt mycket av det som du sedan kan dra nytta av i ridningen.
 
Mitt favoritsätt av arbete från marken är just nu tömkörning, just för att det finns så mycket du kan göra med hästen på töm. Är du duktig kan du göra i princip lika mycket som från ryggen om inte mer. Men även om man själv har lite mer av en grundläggande kunskap inom tömkörningen finns det jättemycket man kan göra. Problem man känner av från ryggen kan man få en sån tydlig bild av, exempelvis en bog som flyter ut eller att den inte sätter under ett bakben ordentligt.
 
Sen går det att variera tömkörningen jättemycket. Du kan göra det på volt och arbeta med spårningen, på rakt spår och göra skolor eller skänkelvikningar eller varför inte över bommar eller små hinder?
 
För hästar med lite ryggproblem eller bara om du vill avlasta ryggen på hästen kan tömkärning vara ett utmärkt komplement till ridningen där den får arbeta korrekt utan att belasta ryggen. Jättenyttigt!
 
 
 
 











Kom ihÂg mig?