Utvärdering fullcheekbett

Jag fick låna ett fullcheekbett för ett tag sen av en kompis, då hennes häst inte funkade på det, för att testa på Ezmeralda. Oftast rider jag henne på ett tredelat med fasta ringar då hon funkar väldigt bra på det, men tänkte att det kunde vara lite roligt att testa något nytt för att se hur hon reagerade.
 
Beskrivning av bettet från horze:
”Parerstänger hindrar bettet från att glida igenom munnen på hästen och hjälper dig att styra hästen genom att lägga press på sidorna av huvudet. Avrundade kanter där munstycket går över bettringarna och hindrar på så sätt bettet från att nypa din häst i mungiporna. ”
 
Detta bett är då tvådelat, vilket hon aldrig gått på innan såvitt jag vet. Jag testade det igår när vi var och joggade i Crafoord och fick faktiskt en jättebra känsla. Det blir ju ett litet tryck på motsatta sidan av parerstängerna när man tar ett tygeltag vilket gör att hjälpen blir lite tydligare. Sen var hon såpass mjuk från början så jag kunde i princip rida henne bara med säte och skänklar så jag vet inte hur mycket effekt bettet hade, men hon kändes väldigt avslappnad och mjuk i munnen i alla fall så det är ju positivt. Vi har haft lite problem med att hon blivit nypt i mungiporna ibland av andra bett så det kanske vi kan slippa med detta bettet.
 
Eftersom hon ändå kändes så trevlig tror jag att jag ska köpa det av Annie och ha det som variation med det andra bettet och för att minska risken för nyp i mungiporna.
 
Vad har ni för uppfattning om såna här bett? Bra/dåligt och varför?
 
 
 


Tuva Björnwall    ï  

Hm har aldrig ridit på fullcheekbett tror jag men vet att många gillar det!! :D

Marika Yngvesson - Elitryttaren    ï  

Har också funderat lite på sådant bett :) Min ponny går bra på vanligt tredelat men vill ju självklart kunna variera, sedan får man ju tyvärr inte tävla med vad som helst..










Kom ihÂg mig?